• phoenicia house
  • phoenicia house
  • phoenicia house

Planned for a meadow overlooking the Esopus Creek, this passive solar house was designed to take advantage of the site’s ample southern exposure. While the northern façade of the house was sided in cedar with minimal windows, the south side consisted of a glass curtain wall and an interior stone floor whose thermal mass acted as a heat retainer. The house’s cross-shaped plan combined the classic lines of a traditional farmhouse with more relaxed asymmetrical elements. The back and sides were to be surrounded by an expansive deck and pergola, integrated with a pool and pool house. The use of steel panels on the sides was designed to serve as a transition between the wood-sided façade of the north face, modeled after vernacular farmhouses, and the metal-and-glass-wrapped south side, in which the wall dissolves taking in the view and flood of sunlight while helping to heat the house in winter.